Eenvoudig PHP en Mysql op windows installeren
1. Ga naar https://www.apachefriends.org/
2. Download XAMPP voor Windows (en klik op “Click here” als de download niet automatisch start)
3. Je komt dan op sourceforge.net daar klik je op “Download latest version”
3. Dubbelklik op de installer die je gedownload hebt.
4. Mogelijk krijg je een melding over uac (gebruikers account beheer), deze melding kun je negeren.
5. Selecteer “Next” om de componenten te kunnen selecteren.
6. Seleteer de opties PHP, Apache en optioneel Mysql en phpMyAdmin voor als je ook een database wilt gebruiken (een aanrader).
7. Selecteer de folder, deze staat standaard al goed.
8. Selecteer de taal (keuze engels of duits).
9. Daarna begint de installatie.
10. Tijdens de installatie krijg je waarschijnlijk een melding van Windows Defender die toestemming vraagt. Klik op “Toegang toestaan.”
11. Klik op “Finish” (Hierna start XAMPP op en verschijnt het XAMPP-controlepaneel).
12. Start Apache en MySQL door op de knop “Start” te klikken die zich achter de modules Apache en MySQL bevindt.
13. Surf met je browser (Chrome, Firefox of Edge) naar de webpagina http://localhost (En daar is je eerste PHP website op je eigen computer)
Locatie bestanden die je ziet als je naar localhost gaat
Ga naar de map C:\xampp\htdocs, hier staan de bestanden die door de server gebruikt worden. Maak hier een nieuwe map aan, bijvoorbeeld test en maak in deze map een bestand aan met de naam index.php en zet in dit bestand en sla het bestand op. Ga daarna naar http://localhost/test om je zojuist aangemaakte website te bekijken.
Het bestand index.php is het eerste bestand waar je server naar zoekt als je een map probeert te openen. Als je nog een bestand toevoegt in de map test bijvoorbeeld test.php dan moet je om dit bestand te kunnen laden in de browser gaan naar http://localhost/test/test.php
Bestanden op localhost bewerken
Voordat je bestanden naar een live server op het internet gaat plaatsen is het verstandig dit eerst op je lokale machine te bewerken en goed te testen. Als alles goed werkt en je weet zeker dat de code geen fouten meer bevat zijn er verschillende manieren om deze code eenvoudig naar het internet te versturen.
De eenvoudigste manier om met php bestanden te bewerken is met een IDE (Integrated Development Environment) wat staat voor een omgeving waarin je software kunt maken. Een gratis en makkelijk te gebruiken IDE is bijvoorbeeld vscode, open in vscode de folder test als project. Je kunt dan in die map vanuit vscode bestanden aanmaken en bewerken.
Voor informatie over het werken met php kun je het beste onze handleiding PHP doornemen.
Bestanden online zetten
Als je eenmaal iets gemaakt hebt wil je dit natuurlijk delen met de wereld, hiervoor heb je meerdere dingen nodig. Om bestanden online te kunnen zetten, heb je hosting nodig. Dit is een computer op internet, die min of meer hetzelfde bevat als xampp maar dan online en voor iedereen zichtbaar. Er zijn verschillende mogelijkheden: een complete server of een gedeeld account wat je ook wel shared hosting noemt. Shared hosting is de goedkoopste manier op je site online te krijgen dit kan vanaf ongeveer 2 a 3 euro per maand inclusief support.
Als je hosting gaat bestellen, merk je al snel dat je ook een domeinnaam nodig hebt, dit zit vaak al in de prijs inbegrepen. Een domeinnaam kost afhankelijk van de extentie en provider tussen de 5 en 25 euro per jaar. Een .nl domeinnaam kun je al hebben voor een paar euro per jaar. Als je een domeinnaam hebt gevonden en je hosting is gereed voor gebruik, kun je starten met het kopiëren van je bestanden van localhost naar je nieuwe hosting pakket met domeinnaam.
Bestanden naar het hosting account kopiëren
Er zijn verschillende manieren waarop je bestanden online kan zetten. Dit kan door gebruik te maken van het controle paneel van de hosting provider wat erg onhandig is. Of je kunt ftp gebruiken, dit is een protocol waarover je bestanden kunt kopiëren naar je hosting account. En daarnaast is er GIT dat is wat professionals gebruiken om bestanden over te zetten, lastig in het begin maar zoveel fijner als je dit eenmaal onder de knie hebt.
Als je net start is ftp het fijnste en het simpelste, en als je eenmaal GIT gaat gebruiken zul je toch nog af en toe met ftp gaan werken dus je kunt maar beter leren hoe dit werkt. Om ftp te gebruiken heb je 2 dingen nodig, een ftp account en ftp programma. Een ftp account kun je aanmaken in het controle paneel van je hosting provider. Meestal gebruiken hosting providers een standaard pakket zoals plesk, cpanel of directadmin. Plesk is de duurste en het simpelste om te gebruiken, ik zou zoeken naar een partij die dit kan aanbieden zoals cloud86.
Als je een ftp account hebt aangemaakt krijg je een gebruikersnaam en wachtwoord. Naast deze gegevens heb je ook je eigen domeinnaam nodig en met deze 3 gegevens kun je met een ftp programma inloggen op je hosting account. Download dan een ftp programma zoals winscp en installeer deze op je computer. Als je een ftp programma hebt geinstalleerd en je start het programma kun je je domeinnaam, gebruikersnaam en wachtwoord invullen, zou je hier niet uitkomen dan zal je hosting provider je hier graag mee verder helpen.
Als je eenmaal verbinding hebt met een ftp account zie je een paar mappen en of bestanden, je gaat dan naar de map die is ingesteld om jouw website te hosten en plaatst daar je bestanden van je website. Meestal heeft deze map de naam htdocs, maar dit kun je vinden in het controle paneel van je provider. Ook is het mogelijk om even een test bestand in elke directory te zetten en kijken welke werkt, meestal zijn er maar 1 of 2 opties dus dat wijst zichzelf. Als je daarna naar je domeinnaam surft dan zul je je eigen website kunnen zien onder je eigen domeinnaam. Hoe cool is dat?!